Erfelijke aandoeningen bij poedels

Gezondheid voorop

We doen er niet geheimzinnig over: ook bij poedels komen rasspecifieke afwijkingen voor. Voor een aantal van deze afwijkingen zijn tests beschikbaar waardoor goede fokkers de verspreiding zo beperkt mogelijk trachten te houden. Met als doel een zo gezond mogelijk ras te fokken.

DNA-test

Dit is een test aan de hand van speeksel, bloed enz. waarbij voor een bepaalde afwijking door onderzoek op het het DNA-materiaal onderscheid gemaakt kan worden tussen lijders (honden die het hebben/krijgen) en dragers (honden die het niet krijgen maar wel vererven).
Sinds enkele jaren wordt er van alle ouderhonden en puppies DNA afgenomen zodat de afkomst niet in twijfel getrokken kan worden.

Verklaring van gebruikte termen

Een goede poedelpup heeft een gezonde vader en een gezonde moeder. Gezondheid zit de ouders letterlijk en figuurlijk in de genen. Toch kan het dat één van beiden drager kan zijn van een bepaald gen, dat mogelijk kan worden overgedragen aan de pups en mogelijk zou kunnen leiden tot een afwijking.

In de puppylijst kun je van zowel de vader als de moeder een aantal testuitslagen zien.

Het ziet er zó uit:

voorbeeld uitslagen

Vrij” betekent dat de afwijking niet is gevonden, en “positief” dat de afwijking zodanig ernstig is dat met de desbetreffende hond niet mag worden gefokt.

Dan nog enkele moeilijke termen die betrekking hebben op overerving:

autosomaal recessief

Dit houdt in dat een afwijking bij zowel reu als teef kan voorkomen en dat een pup 2 defecte genen nodig heeft om de afwijking te kunnen ontwikkelen. De pup moet dus van iedere ouder één defect gen erven.

autosomaal dominant

Dit houdt in dat een afwijking bij zowel reu als teef kan voorkomen en dat een pup maar één defect gen (van één van de ouders) nodig heeft om 50% kans te hebben om de afwijking te kunnen ontwikkelen.

De overige begrippen en aanduidingen in het rapport worden hieronder nader verklaard bij de uiteenzetting over de afwijkingen.


HD

HD (bij grote poedels)

Heupdysplasie

Dit is een afwijking aan de heupen voor het onderzoek wordt door middel van een röntgenfoto gekeken hoe de conditie van de heupen is.

Uitslag

Betekent

Fokken toegestaan

A

vrij

ja

B

lichte afwijking

ja

C

zwaardere afwijking

nee

D

positief

nee

 

PL

Patella Luxatie (bij dwergpoedels)

“Losse knieschijf”.
Hierbij wordt door een dierenarts gekeken of de knieschijven van de hond niet luxeren (los zitten).

Voor toys, dwergen en middenslag moeten de ouders hierop worden getest. Dit wordt nog niet verplicht gesteld bij de grote poedels.

Meer weten? Kijk hier.

 

PRA

Progressieve Retina Atrofie

Meer weten? Klik hier.

Dit is een afwijking aan de ogen waardoor de honden vroeg of laat blind worden. Voor het onderzoek wordt Atropine in de ogen gedruppeld, na ongeveer 15 minuten kan er in de ogen gekeken worden of er afwijkingen te zien zijn. Deze test is in beperkte mate betrouwbaar, als je hond positief is dan is dat definitief. Als hij vrij is, is dat voorlopig, hij kan het namelijk tot z'n 7e levensjaar nog ontwikkelen....
Dit onderzoek is voor de poedels ook op DNA te testen, maar daarnaast blijft het “spiegelen”van de ogen het zogenaamde ECVO onderzoek verplicht. Bij deze afwijking praat men over vrije honden, dragers en lijders. Dragers hebben het niet maar kunnen het wel vererven.

Met de combinatie ‘drager X vrije partner’ mag gefokt worden. De combinatie 'drager X drager' is niet toegestaan.

Met lijders mag sowieso niet gefokt worden.

Meer informatie over de test en de uitslagen vind je hier.


Onderstaande aandoeningen kunnen worden vastgesteld d.m.v. van een DNA-test

vWD

Von Willebrand Disease (‘bloederziekte’)

Klik hier voor een uitgebreide uiteenzetting

Bij alle fokkers die aangesloten zijn bij onze rasvereniging wordt gescreend op vWD.

Uit de DNA-testen van beide ouders moet blijken dat één van hen vrij is van het gen voor vWD.

NE

 

Neonatale Encefalopathie

Pups sterven op jonge leeftijd aan deze ziekte. De ziekte erft autosomaal recessief over. Voor deze ziekte is een DNA test beschikbaar. Bij de poedels is het toegestaan te fokken met een hond die drager is als daar tegenover een hond staat die vrij is, dus minimaal één van beide ouders moet getest en vrij zijn.

Lijders zijn er niet want die sterven een vroege dood +/- 3 weken oud.

DM

 

Degeneratieve Myelopathy

Dit is een erfelijke verlammingsziekte, een aandoening van het ruggenmerg, waarbij de zenuwvezels langzaamaan vervallen.

Komt bij poedels zelden of nooit voor.

Meer weten. Klik hier.

MH

 

Maligne Hyperthermia

Als de pup deze gen-afwijking heeft geërfd, dan is het oppassen bij de dierenarts.

Wordt het dier verdoofd met een gas, i.p.v. met een injectie, dan kan dit fataal aflopen.


Onderstaande aandoeningen komen bij poedels voor, maar helaas:  het is nog niet met een DNA onderzoek vast te stellen

SA

 

Sebasceous Adenitis

Dit is een aandoening waarbij de talgklieren in de huid, en eventueel ook de haarfollikels, chronisch ontstoken zijn. Hierdoor ontstaan droge, schilferige plekken in de huid, eventueel met plekken van haarverlies.

Lees er hier meer over.

Bij de poedel erft deze ziekte waarschijnlijk autosomaal recessief over. Ook bij deze afwijking praten we over dragers en lijders.

SA is een (nog) niet veel voorkomende afwijking maar het is zaak dat men alert is. Voor de test wordt onder lokale verdoving een biopt van de huid genomen en deze wordt onderzocht.

Deze test is niet verplicht, aangezien de uitslag te weinig zegt over het wel of niet hebben/ontwikkelen van SA, derhalve wordt deze test nog weinig toegepast. 

RD


Renale Dysplasie

Renale dysplasie is een ontwikkelingsstoornis of een genetisch defect aan cellen van de nieren. Iedere hond wordt geboren met relatief onvolwassen nieren. Dit verandert snel in de eerste zes weken van het leven, als hier iets niet goed gaat kan een hond Renal Dysplasia ontwikkelen.

Deze ziekte is alleen te diagnosticeren d.m.v. een biopt van de nieren, aangezien er aan de buitenkant van de nieren geen afwijkingen waarneembaar zijn. Het is een aandoening waar nog geen betrouwbare test voor is.


Conclusie

Laat je door bovengenoemde afwijkingen niet afschrikken. Het is namelijk een goede zaak dat je als aankomend eigenaar van deze erfelijke aandoeningen op de hoogte wordt gesteld. Vraag bij het eerste bezoek aan de fokker naar de uitslagen van de ouderdieren. Kan hij deze niet overleggen dan moet je je afvragen of je op het juiste adres bent voor de aanschaf van een pup.

De NPC doet wat in haar vermogen ligt om de rasspecifieke aandoeningen zoveel mogelijk binnen de perken te houden en liever nog te voorkomen.

De bij de club aangesloten fokkers dienen zich daarom aan het fokreglement te houden.

Voor de kwaliteit van fokkers die – om welke reden dan ook - niet bij de NPC zijn aangesloten kunnen wij daarom niet instaan.

Aanbeveling

Als je pup/hond iets mankeert, b.v. een ontstoken oog, of er prikt een tandje in het gehemelte, buikpijn, vage klachten of ander ongemak, bel dan gerust met de fokker waar jouw hond vandaan komt.

Onze fokkers hebben jarenlange ervaring en zij kunnen je prima adviseren, alvorens er onomkeerbare beslissingen worden genomen.

Nog meer weten over honden en hun gezondheidsproblemen?

Wij vonden (toevallig) nog een interessante site: dierenkliniek Kenaupark in Haarlem. Met dank voor hun inspanningen om dit bij elkaar te brengen!

Klik hier om daarvan te profiteren.

Purple Line

up

Verzend via FacebookVerzend via Google PlusVerzend via Twitter