Poedels fokken à la NPC
Inleiding
Over fokken gesproken
Rashonden fokken is meer een passie dan een vak. Als de passie ontbreekt, dan ligt de verleiding om er grof geld aan te verdienen op de loer.
De fokkers die vermeld staan op deze website zijn lid van onze vereniging en fokken volgens de regels van ons VFR, het Verenigings Fok Reglement. Door de juiste combinatie van de ouderdieren te maken, doen zij er alles aan hun pups zo gezond mogelijk op te laten groeien. Uiteraard wordt daarbij ook op de juiste karakters gelet. Een fokker blijft altijd verantwoordelijk voor zijn of haar fokproduct; de rasvereniging kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld bij eventuele problemen tussen fokkers en pupkopers.
Fokker worden?
Misschien denk je er over om ook van die prachtige poedels te gaan fokken. Daarvoor kun je uiteraard informatie krijgen bij één van onze aangesloten fokkers.
Of stuur een mail aan onze vraagbaak (een zeer ervaren fokker):
Hoe fok je poedels?
Daar hebben we een cursus voor:
Maar ook bij de Raad van Beheer kun je sinds kort op hun website terecht voor een nieuw initiatief: Fokkerondersteuning. Op verschillende manieren (café, online forum, infodag, etc.) is er zo aan informatie te komen.
Neem eens een kijkje:
Testen, testen, testen
Testen op aandoeningen
De overheid, de landelijke kynologische vereniging (in ons land de Raad van Beheer) en de rasvereniging stellen eisen aan het fokken van gezonde nakomelingen.
De ouderdieren moeten daarom getest worden op een hele serie aandoeningen:
- Fysiek onderzoek door dierenarts (niet persé erfelijk): HD, PL, ED, ECVO
- DNA-onderzoek (swab): prcdPRA, rcd4PRA, NEWS, vWD, DM, MH e.a., allen erfelijk, uitgevoerd door gespecialiseerde laboratoria.
Kijk voor informatie over alle typen aandoeningen hier:
Voor het doen van DNA-onderzoek heeft de NPC met twee laboratoria overeenkomsten: Laboklin en Embark.
Laboklin
Laboklin biedt een pakket aan waarin alle onderzoeken zitten die door ons VFR zijn vereist.
Direct naar het aanvraagformulier:
Embark
Embark biedt daarnaast ook uitgebreide informatie die voor fokkers van bijzondere waarde zijn.
Ongeveer éénmaal per kwartaal wordt een bestelling gedaan bij Embark. Leden van de NPC kunnen meedoen met deze bestelling.
In de testkit zit een geregistreerde swab voor afname van wangslijmvlies. De uitslag omvat o.a. meer dan 200 aandoeningen, waaronder vrijwel alle benodigde testen voor de poedel, fysieke kenmerken als formaat, kleuren en vachttypes, de bepaling van inteelt op DNA-niveau en een weergave van haplotypes (immuunsysteem).
Let op! Er zit geen rcd4PRA-test in de Embark. Die moet dus apart bij Laboklin of VHL worden gedaan.
Belangstellenden kunnen zich t.z.t. inschrijven. Ze krijgen dan een betaalverzoek en de swabs worden na enkele weken door Marjoleine Roosendaal opgestuurd naar de deelnemers.
Vaccineren of titeren?
Voordat alle pups van een nestje naar de nieuwe eigenaar gaan wordt er gevaccineerd. Dat is geen nieuws.
En daarna sturen dierenartsen gewoontegetrouw aan alle eigenaren van de bij hen geregistreerde honden elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse vaccinatie tegen o.a. parvo, wat door de huidige import van honden (uit landen waar ze alle regels aan hun laars lappen) geen overbodige luxe is.
Maar sinds enkele jaren is er een alternatieve test, die jaarlijkse vaccinatie in vele gevallen overbodig maakt. Vaccinaties zijn tenslotte niet zonder risico's.
Dat heet titeren. Onder normale omstandigheden (dus geen pandemie) bestaat op hondenshows vaak de mogelijkheid om dat door een aanwezige dierenarts te laten doen. En in sommige regio's in ons land kun je een dierenarts uitnodigen om je hele nest tegelijk te laten titeren.
Maar de pandemie is voorlopig nog niet voorbij, en dus is het handig te weten waar je terecht kunt voor deze methode.
Er zijn twee leveranciers van deze test. Hieronder vindt je alle benodigde informatie, plus adressen van dierenartsen die de test kunnen afnemen.
Aangifte doen
Hoe online aangifte te doen van een dekking, nestje of aanmelden van een dekreu?
Nu we als vereniging een start hebben gemaakt om van alle nesten van onze fokkers een goede (digitale) administratie bij te houden is het zaak om niet alleen alle aangiftes te ontvangen, maar dat ook in digitale vorm - online via de website - plaats te laten vinden.
Wat gebeurt er (automatisch) als je online aangifte doet?
- je krijgt een emailbericht retour, zodat je direct kunt controleren wat je hebt opgegeven. Daarin staat ook wat je verder moet doen om de aangifte compleet te maken
- de penningmeester krijgt per email een kopie van die gegevens om vast te stellen of en hoeveel pupbijdrage er moet worden betaald.
- de webmaster krijgt een kopie van de gegevens.
De webmaster gaat vervolgens een nieuwe digitale 'map' maken met de gegevens van de dekking, het nestje of de dekreu.
Hieronder een voorbeeld van het 'archief' op de website:
Dit archief is niet openbaar toegankelijk.
Pas als je alle vereiste documenten hebt gemaild wordt de pupcommissie geïnformeerd. De commissie kan dan alles in de administratie vinden om direct te kunnen beoordelen of alle papieren in orde zijn. Als er aangifte is gedaan van de dekking, en de papieren zijn in orde, dan is ook het nestje daarmee bij voorbaat goedgekeurd. Zodra er aangifte is gedaan van de geboorte van het nestje kan dit dan worden gepubliceerd op de website.
Je kunt aangeven dat publicatie niet nodig is (omdat de pups b.v. allemaal al zijn verkocht).
Klik op één van de drie soorten aangifte:
Of kies één van de mogelijkheden bij Fokken, Aangifte:
Dit vindt de koper van een pup helemaal top!
Op dit moment ontvangt een fokker, als een nest door pup-info is gecontroleerd en goed bevonden, daarvan via email een berichtje.
Als extra service aan onze fokkers en om het nestje nog meer cachet te geven hebben we de mogelijkheid opengesteld om een gelamineerd certificaat per pup over het ‘onderzoek’ te ontvangen.
Je kunt dit dan aan de koper van een pup meegeven, als welkome aanvulling bij de andere papieren.
Je kunt de certificaten betreffende de VFR-goedkeuring aanvragen, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
- de aanvraag kan enkel gedaan worden als de dekaangifte is goedgekeurd door pup-info
- alleen volledig ingevulde aanvragen kunnen worden behandeld
- de aanvraag dient gedaan te worden direct nadat de chipnummers van de pups bekend zijn
- indien de ouderdieren aanvullende poedel-gerelateerde gezondheidsonderzoeken hebben ondergaan kun je deze toevoegen
Aan de certificaten zijn geen kosten verbonden en worden per post aan het opgegeven adres verzonden.
Afschriften van bewijsstukken van aanvullende uitslagen dienen gelijktijdig met de aanvraag hieronder ingezonden te worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij doen dan ons uiterste best de certificaten te verzenden vóór het afgiftemoment van de pups aan de nieuwe eigenaren.