Veel Gestelde Vragen
Beste bezoeker, er valt niet meer aan te ontkomen: er is inmiddels zoveel te lezen op deze website, dat zelfs bestuursleden de weg weleens kwijt raken. Er is dus hulp nodig om snel te vinden wat je zoekt, of antwoord te krijgen op een vraag waarvan je denkt dat er nog niets over is geschreven.
En omdat poedels goed kunnen zoeken, en daarnaast ook behoorlijk slim zijn, is mij de eer te beurt gevallen om al jullie vragen te beantwoorden. Ik ben Jussi, en je kunt je vragen vanaf nu stellen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klik of tik op een vraag, en je ziet het antwoord. Op de hele website werkt het zo met van die balkjes met een mooi kleurtje.
Hoe kan ik lid worden van de NPC?
Zoeken op een website blijkt toch niet voor iedereen zo makkelijk als het lijkt. Het komt nog steeds voor dat mensen moeite hebben om uit te vinden hoe je je aan kunt melden als lid.
Dus leg ik het nog even uit. Een paar klikken en je bent er:
Route 1
Rechts boven zie je:
Klik er op:
Nog een klik bij 'Direct aanmelden'
Route 2
In de menubalk bovenaan zie je:
Klik op 'Lid worden'
Route 3
Op de 'home pagina' zie je een knop met Routekaart. Als je er op klikt (of aanraakt op je mobiele telefoon) wordt het oranje:
Een klik of tik en:
Welke route je ook kiest, je komt altijd hier:
https://www.nederlandsepoedelclub.nl/clubinformatie/lid-worden
Niet te missen dus:
Ik begin altijd even hard te blaffen als ik hoor dat er weer een nieuw lid bij is gekomen. Dat heb ik vorig jaar bijna elke dag wel gedaan, en ook dit jaar is het vrijwel elke dag raak, dus de buren weten inmiddels ook wel dat de NPC een hele grote club aan het worden is! 😁😁😁
Vanaf hier de allerkortste route: klikt nu gelijk op de knop
Nog meer vragen? Stuur me een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kan ik laten weten dat ik een poedelpup zoek?
Ja, dat kan. We hebben een interesselijst. Daar staan inmiddels meer dan vierduizend mensen op. Daar ben ik heel blij om. Want ik wil eigenlijk in elke straat waar ik loop wel een andere poedel tegenkomen. En ik dacht eerst dat mensen geen poedel meer willen. Maar dat is dus niet zo. Gelukkig. Vooral kleine poedels zoals ik zijn heel populair. Maar kleine moederhondjes (helaas zit dat er voor mij niet meer in) krijgen veel minder kindertjes dan grote. Wel jammer, want het duurt nu veel langer voordat iedereen op de lijst nu een toy- of dwergpupje kan ophalen bij een fokker. Omdat er zo veel mensen op de lijst staan is het wel handig om lid te worden van onze poedelclub. Als er ergens een nestje aan zit te komen krijg je - als je op de lijst staat - een berichtje in je mailbox. Maar als je lid bent krijg je dat nèt wat eerder. Nog voordat het (verwachte) nestje op de website komt te staan. Want ja, als het nestje is gepubliceerd (deftig woord, zeg), dan kunnen de Nederlanders die in Japan wonen ook gaan bellen.
Help! Ik weet niet hoe ik een dekaangifte moet doen!
Ja, dat kan wel eens lastig zijn als je het nog nooit hebt gedaan.
En - dat moet wel worden gezegd - de club is nogal streng en keurt niet zomaar een nestje goed.
Je kunt ze daar dus wel bij helpen, en dat is natuurlijk ook in jouw eigen belang. Want hoe sneller je nestje is goedgekeurd, des te sneller kunnen ze de mensen op de interesselijst laten weten dat jij pups in de aanbieding hebt.
Je begint hier:
Op die pagina staat van alles over o.a. de voorwaarden en de werkwijze, en in stap 2 kom je dan hier:
Daar kies je voor het soort nest. Stel dat het om een dekking gaat van een nest standaard/groot.
Dan moet dit verschijnen:
Gebeurt er niets, dan klik je op de link eronder:
Het is als het invullen van een enquete.
Als je er dan nog niet uitkomt, stuur mij dan een mail en beschrijf daarin zo nauwkeurig mogelijk bij welke vraag je vastliep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zijn de regels om een hond te kopen veranderd per 1 november 2021?
Ja, dat was nodig om het moeilijker te maken voor mensen die jou een zieke pup willen verkopen en daar heel veel geld mee verdienen.
Als je een pup koopt bij een NPC-fokker hoef je geen zorgen te maken. Die regelt het voor je en weet ook wat jij zelf nog moet doen.
Maar als je via Marktplaats een pup gaat aanschaffen, dan zou ik de kleine lettertjes die over de nieuwe regels gaan maar eens héél goed gaan lezen :
Kun je er geen chocola van maken? Laat het mij weten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op welke ziekten en gebreken worden poedels getest?
Je bedoelt eigenlijk: als ik een gezonde pup wil kopen, waar kan ik dan aan zien dat de ouders geen erfelijke ziekten kunnen overbrengen en niet kreupel zijn bijvoorbeeld?
Nou, dat is een hele lijst. En dat is om er voor te zorgen dat je straks niet om de haverklap met je hondje naar de dierenarts moet.
In het overzichtje zie je waar de ouders op getest moeten worden.
Wij hebben een paar ongelooflijk strenge mensen bij de club rondlopen die alleen een zwangerschap goedkeuren als de fokker kan laten zien dat alle verplichte testen zijn uitgevoerd, dat de uitslagen goed zijn, en dat het b.v. minimaal een jaar geleden was dat het teefje voor het laatst een nestje had.
Wil je meer weten over al die mogelijke gezondheidsproblemen van poedels, lees dan hier verder:
Mijn pup blijkt een ziekte te hebben. Kan ik de fokker aansprakelijk stellen voor de kosten van de dierenarts?
Lastige vraag hoor.
Ik heb het aan de geleerden voorgelegd, en die hebben wel een paar richtlijnen (en ook niet meer dan dat):
Wie een pup verkoopt moet kunnen aantonen dat die pup volgens de regels van het ras is verkocht. In ons VFR (VerenigingsFokReglement) worden een reeks verplichte testen aangegeven. Voor een grote poedel bijvoorbeeld bestaat dat uit een serie DNA-testen, een ECVO onderzoek en HD-onderzoek.
Hiervan dienen de officiële uitslagen aanwezig te zijn van beide ouderdieren en op verzoek getoond te worden.
Op die manier heeft een fokker een basis om op terug te vallen, mochten er problemen komen. De fokker kan dan aantonen dat er naar beste weten en kunnen is gehandeld, zoals dat officieel heet.
Heeft de pup een aandoening die onder één van deze testen valt? Dan kun je hiernaar verwijzen. De wet, of liever gezegd de rechter, als het tot een rechtszaak zou komen, zal de fokker vaak wel een tegemoetkoming vragen in de kosten. Gebruikelijk is de pupprijs en dat adviseren we te allen tijde, dit omdat rechters bij fokkers die zich niet meewerkend opstellen regelmatig oordelen dat álle kosten moeten worden vergoed. En dat is vaak meer dan de pupprijs.
Heeft de pup een aandoening die niet in het VFR wordt genoemd? Ook dan adviseren we een tegemoetkoming in de kosten. Ten eerste omdat een contact met een koper altijd goed moet worden gehouden om problemen te voorkomen en ten tweede omdat in rechtszaken vaak tot betaling wordt verplicht. Een koper heeft recht op een gezonde hond en de fokker moet aantonen dat hij daartoe alles in het werk heeft gesteld. Een fokker die zich vijandig opstelt helpt dan zeker niet.
Tot slot: de honden mogen gezond zijn verklaard, maar je kunt nooit vaststellen dat ze geen erfelijke problemen hebben, simpelweg omdat er altijd problemen zijn die niet zonder onderzoek vast te stellen zijn. Bovendien zijn er aandoeningen die niet door testen aan het licht komen, omdat daar geen testmethodes voor bestaan. En ook die aandoeningen kunnen een fokker aangerekend worden.
Heb je zo'n probleem bij de hand en mocht je alsnog hulp van onze vereniging willen, dan ontvangen we graag informatie over de nestcombinatie om te zien of en zo ja wat we als vereniging zouden kunnen betekenen in bemiddeling.
Ik kan niet meer voor mijn poedel zorgen. Hoe vind ik een nieuw adres voor mijn lieveling?
Ja, ik begrijp het helemaal: dit is helemaal niet fijn! Je bent enorm gehecht aan de fijnste huisgenoot die je je kunt voorstellen. En - om wat voor reden dan ook - moet je er nu afscheid van gaan nemen. Heel erg. Maar als je bijna zeker weet dat er op dat nieuwe adres ook zo goed gezorgd gaat worden voor je poedel, dan wordt de verhuizing een stuk makkelijker, want het mandje verhuist waarschijnlijk mee. En daar zijn wij poedels heel erg aan verknocht.
Wij gaan doen wat we kunnen om dat nieuwe plekje te vinden.
Meld je poedel hier aan voor herplaatsing
en waarschijnlijk heb je dan binnenkort een grote zorg minder en maak je de nieuwe eigenaar(s) een stuk gelukkiger.
Zou ik een dagje een poedel kunnen 'lenen'?
Ik weet inmiddels dat er minstens vierduizend mensen in Nederland zijn die héél graag een poedel als huisdier zouden willen hebben. Die mensen zouden het misschien best leuk vinden om even een dagje een poedel te kunnen 'lenen' om vast te wennen aan het gevoel om een poedel om je heen te hebben. Ik lees ook veel verhalen van mensen die een poedel of andere hond hebben gehad en het nu heel erg missen dat er niet elke ochtend weer een blije viervoeter tegen hen opspringt. Ook die mensen willen misschien wel even een poedel 'lenen'.
Ik ken ook mensen die wél een poedel hebben, héél graag weer eens een keertje b.v. een museum willen bezoeken, maar hun poedel niet de hele dag alleen willen laten.
En toen dacht ik: als die mensen nu eens een afspraak met elkaar zouden kunnen maken?
Stel je voor dat het zó werkt: je doet een aanvraag voor een logeerpartij van één dag. Je wilt b.v. in Zwolle naar het mooie museum daar. En héél toevallig woont daar vlakbij het museum een poedelliefhebber die het geweldig vindt om jouw poedel een dagje te gast te hebben. Die poedelliefhebber ziet jouw aanvraag op de website staan. Die belt jou op of stuurt je een mail. Er wordt een afspraak gemaakt. Je brengt je poedel op het logeeradres, en een uur of zes later haal je 'm weer op.
Veel leuker toch dan je poedel een dag in een dierenasiel brengen?
Hoe kom ik aan een pup uit het buitenland?
Dat is niet zo makkelijk, en het is een stuk duurder.
Dit is waar je mee te maken krijgt:
Regels voor de import van een pup
Je krijgt te maken met een aantal regels:
- als je de pup zelf ophaalt moet je jezelf (ingaande 1 november 2021) registreren (zie www.rvo.nl/hond-kopen) met een UBN (Uniek BedrijfsNummer)
- de pup moet in het land van herkomst gechipt zijn
- de pup moet beschikken over een internationaal dierenpaspoort (Europees model)
- een pup moet in het land van herkomst ingeënt zijn tegen hondsdolheid (dat kan pas vanaf twaalf weken na de geboorte)
- pas drie weken na die inenting mag de pup worden geëxporteerd
- om een pup over de grens te krijgen moet op de stamboom in de meeste landen een exportstempel zijn geplaatst. Daar hoort ook een verklaring bij (Export Pedigree/Anerkennung für das Ausland o.i.d), alsmede in enkele landen ook een eigendomsbewijs
- in Nederland moet de pup worden ingeschreven in het stamboomregister van de Raad van Beheer
Kosten van de import
Bovenop de aanschafprijs die aan de fokker moet worden betaald komen de volgende kosten:
- kosten registratie UBN (€19)
- kosten export/eigendomsverklaringen
- kosten dierenarts voor enting, gezondheidsverklaring en afgifte paspoort
- reis- en verblijfkosten, alsmede vergoeding transporteur
- kosten aansprakelijkheidsverzekering
- registratiekosten in Nederland
Dit verhoogt de aanschafprijs van de pup ruwweg met 30%.
Als dat allemaal geen bezwaar is kun je me een mail sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Als echte speurhond ga ik m'n best doen om voor je uit te zoeken waar die pups dan wel zitten.
Ik zag een advertentie van een NPC-fokker op Marktplaats. Is dat normaal?
Nou, nee. Het zal best een fokker zijn en hij/zij zou zelfs lid van de NPC kunnen zijn. Maar staat er een naam bij? Een adres? Een registratienummer van de Raad van Beheer? Wordt er verwezen naar een website, zodat je kunt zien waar de pups opgroeien? Foto's van de ouders? NHSB-nummers van de ouders, zodat je kunt controleren of de testuitslagen wel echt zijn? Nee? Dan zit er misschien toch een luchtje aan, en als poedel heb ik best verstand van luchtjes. Stuur mij gerust een mail als je twijfelt en wilt weten of het misschien toch goed zit: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Poedelfokkers die open kaart spelen vindt je hier:
Als je daar boos op wordt kunnen we er als vereniging ook nog iets aan doen tenminste.
Waar vind ik de herplaatsers?
Meestal in de lappenmand (daar zit je in als je niet blij bent). Het is echt niet leuk als je al een lange tijd met je baasje of bazin hebt samengewoond, en dat hij of zij niet meer goed voor je kan zorgen. Dan moet er een nieuw plekje voor je gevonden worden. Je baas of bazin kan dat laten weten op deze website. Want daar zoeken veel mensen die een poedelpup willen aanschaffen. Een pup is natuurlijk heel leuk, maar ze kunnen nog niks en poepen en plassen in huis (heb ik zelf ook gedaan toen ik klein was). Een herplaatser kan alles en is meestal ook naar de hondenschool geweest. En misschien hoef je er minder voor te betalen dan aan zo'n fokker die in een grote auto rondrijdt ???
O ja, daar ging het natuurlijk eigenlijk om: de herplaatsers vindt je bij de pups. Met de knop hieronder kom je er direct:
En waar staan staan de (nog) lege mandjes ?
Voor elke herplaatser staan al verschillende mandjes klaar. Echt waar! Ik geloofde dat eerst niet, maar toen zei de webmaster: "Jussi, ik wed om een extra groot varkensoor dat ik binnen een week méér lege mandjes kan vinden dan jij herplaatsers in een hele maand". Goed, zei ik. Maar ik had beter na moeten denken. Hij won dus met gemak. Ik kreeg niks en hij lust niet eens varkensoren. Nou, hier vindt je dus de lege mandjes. Er zijn inmiddels ook een paar logeer-adressen bij. Leuk hoor, want ik wil ook wel eens een paar daagjes ergens anders logeren.
Als ik geen PC heb, kan ik dan de website op mijn smartphone of tablet bekijken?
Jazeker! Maar als je niet thuis bent moet je mobieltje of tablet wel opgeladen zijn natuurlijk 😁😁😁
Maar het ziet er wel een beetje anders uit.
Op een PC zie je een heel menu aan de bovenkant van het scherm. En als je b.v. Rasinformatie aanklikt met de muis verschijnt daaronder weer een keuzemenu. Maar op een mobieltje of tablet zit geen muis. Daar tik je op met je nagel of je vinger. Zelfs met mijn pootje lukt dat.
Je kon op je mobieltje wel een soort menu oproepen, maar dat was zo priegelig klein dat ik steeds iets anders kreeg dan wat ik met mijn pootje probeerde te kiezen. Dus heb ik de webmaster gevraagd of hij het nog een beetje makkelijker kon maken. En ja hoor, nu lukt het heel goed.
Het eerste wat je ziet zijn een aantal knoppen en als je er eentje aanraakt wordt 'ie nog mooi oranje ook!
Zo kun je over de hele website reizen. De weg kwijt? Overal zitten knoppen om terug te gaan als je toch verkeerd hebt gekozen. En via de routekaart vind je dan de weg wel weer. Toch maar goed dat die knoppen er bij zijn gemaakt, want op een tablet ging het ook niet helemaal lekker.
Veel smartphones zijn natuurlijk niet zo breed als een laptop of tablet, en dus kon je de belangrijkste gegevens van een nestje niet zo goed bekijken. Daar is wat voor bedacht. Klik hier maar eens op:
Maar tegenwoordig zijn er steeds meer van die mobieltjes die toch wel behoorlijk breed zijn als je ze een kwartslag draait. En als je dan ergens een vinkje aanzet lijkt het net of je een tablet in je handen hebt. En dan ziet het er net zo uit als op een groot scherm.
Help, mijn zwarte pup wordt grijs? Hoe kan dat nou?
Het is meestal de bedoeling dat een zwarte pup van zwarte ouders zwart blijft, maar het kan gebeuren dat ze het gen (de genetische code) voor vergrijzing met zich meedragen en dan kunnen ze jong (rond drie à vier jaar) grijs worden. Of je hebt een zwarte pup gekocht van grijze ouders. Die worden zwart geboren en daarbij is het juist de bedoeling dat ze grijs worden en bij deze puppy's start de vergrijzing erg jong, al vanaf twee maanden.
Hoeveel kost het om een poedel waar je mee wilt gaan fokken te laten testen?
Dat heb ik uit laten zoeken. Ik weet het nu van een aantal laboratoriums waar ze dat kunnen.
Met het combipakket ben je in één keer klaar.
En als je echt alles van je hond wil weten kun je ook nog een test in Amerika laten doen. Dan moet je een beetje spuug opsturen. Hoe verzinnen ze het.
Hoe kom je er achter dat een poedel een (Nederlandse) stamboom heeft?
Ja, dat kun je niet aan zijn of haar neus zien. En ook niet omdat hij of zij een bril draagt. Ha, ha, ha. Grappig hoor. 😂
Nee, maar wel aan de chip. Dat zit ergens onder je vel en elke dierenarts kan 'm niet alleen vinden, maar ook zien wat er op staat. Een lang nummer. En als dat begint met de cijfers 52814....Bingo! Een hond met een Nederlandse stamboomregistratie! Dan nog een telefoontje naar de RvB en dan weet je ook het stamboomnummer. Voor buitenlandse registraties gelden andere nummers, maar daar gaan we het nu even niet over hebben.