Van pup tot de ideale huisgenoot
De gouden regels van de (pup)opvoeding
- ga naar een erkende hondenschool of KC (Kynologen Club)
- vraag naar positieve trainingsmethoden, clicker, voer, geen slipketting (zie hier waarom niet)
- rust en regelmaat zijn voor een pup belangrijk
- wees ten alle tijde consequent !!!!!
- geduld is bij de opvoeding van een pup een schone zaak
- help de pup te doen wat er van hem verwacht wordt en beloon hem altijd
- lees eens een boek over de opvoeding van een pup/hond (kijk verder aan het eind van dit verhaal)
Wat staat je te wachten als de pup er eenmaal is?
Vanaf het moment dat je de pup in huis hebt begint de opvoeding.:
De pup moet:
- zindelijk worden
- naar zijn naam leren luisteren
- (op den duur) alleen kunnen blijven
- zitten, liggen, komen als hij wordt geroepen
- aan de lijn lopen zonder trekken
Klik hieronder op een onderwerp om meer te weten te komen.
Zindelijkheidstraining
De zindelijkheidstraining
Het eerste zul je bereiken door je puppy als hij wakker is nauwlettend in de gaten te houden, vooral na het slapen en na het eten zal hij de behoefte hebben om te plassen/poepen.
Pak hem dan op en breng hem op een plaats waar hij geacht wordt althans voorlopig zijn behoefte te doen. Dit kan op een plekje in de tuin zijn of op een krant buiten op de galerij. Als hij plast/poept moet je het puppy uitbundig belonen en vertellen wat voor handeling hij in mensentaal op dat moment verricht.
Bijvoorbeeld:
"Goed zo, braaf, dat is een plas!"
"Goed zo braaf mooie plas/poep gedaan!"
Als je dit consequent volhoudt leer je op deze manier je puppy op commando z’n behoefte doen.
Je moet niet vergeten dat een pup niet eerder als op een leeftijd van zes(!) maanden volledig zindelijk is en tot die tijd kunnen er als je niet goed op let zeer geregeld “ongelukjes” gebeuren.
Negeer de “ongelukjes” en beloon het goede gedrag met uw stem of een snoepje.
Laat je niet verleiden door de pup te bestraffen voor dergelijke “ongelukjes”. Zeker bij een poedel is dit niet de juiste methode, ze zijn zeer intelligent en leren zo zeer snel dat je op deze manier aandacht kan krijgen van de baas ze nemen de straf op de koop toe. Ze weten het soms ook zo te draaien dat je toch in de lach schiet of als hij onder je handen wegglipt er een “pak me dan als je kan” spelletje van maakt. Waardoor de bestraffing geen zin heeft gehad en jij boos bent en de pup een spelletje gespeeld heeft.
Vergeet niet:
de eerste tijd van z’n nieuwe leven bij jullie is alles zo nieuw en interessant dat hij vaak vergeet om tijdens een wandeling z’n behoefte te doen, neem hem dat niet kwalijk. Het is daarom beter om waar dan ook een vast plekje te creëren waar hij ongestoord z’n behoefte kan/mag doen.
Luisteren
Je pup leren luisteren naar zijn naam
De pups zijn soms gewend aan de naam “puppy” en aan een fluitje, aan het klappen in handen en ook het geluidje met lippen zorgt ervoor dat ze hierop reageren en direct komen.
Bovenstaande kun je ze leren door voor en tijdens het eten geven al deze geluidjes te produceren.
Na verloop van 1 tot 1½ dag zijn ze daar al aan gewend en er is niet meer voor nodig dan hun naam, of een van de geluidjes om ze wakker/alert te maken.
Deze procedure kunnen jullie ook gebruiken door de naam die je je pup wil geven te noemen en hem daarna als hij reageert z’n eten of iets lekkers te geven. Reageert hij niet meteen dan gebruik je in combinatie met z’n naam een van de bovenstaande geluidjes hij zal dan zeker reageren, als je dit een paar keer per dag doet zal hij zeer snel op z’n naam gaan reageren.
Als er kinderen in huis zijn leer deze dan dat de hond alleen maar naar z’n naam leert luisteren als daar iets leuks/positiefs tegenover staat en verbiedt kinderen 1000 keer per dag de hond z'n naam te noemen, zo leert de hond zijn naam te negeren in plaats er naar te luisteren.
Vergeet nooit dat een pup niet meteen mensentaal verstaat en begrijpt.
Het is zeker niet verstandig om de naam van je pup 10 keer te roepen/noemen als hij ergens anders mee bezig is. Gebruik z’n naam ook nooit boos als hij iets doet wat niet mag, gebruik dan hiervoor het woordje nee of foei, maar gebruik zeker in de aanleerfase nooit z’n naam als straf.
Wat vaak ook heel goed werkt is een aantal kleine afsluitbare bakjes met wat lekkers erin door de hele beneden verdieping te zetten, zodat hij nooit precies weet waar die beloningssnoepjes vandaan komen.
Als je in de buurt van zo’n bakje bent en de pup is in je buurt en ligt niet te slapen dan roep/noem je z’n naam en als hij direct reageert beloon je hem met een snoepje en je stem (braaf of goed zo). Je moet niet te snel het beloningssnoepje weglaten dit kan pas als hij héél goed en direct naar z’n naam luistert en beslist niet eerder.
Deze procedure werkt eigenlijk precies hetzelfde voor buiten als je met hem een wandeling(tje) maakt.
Als je pup onder alle omstandigheden reageert op z’n naam kun je hem eigenlijk alles leren want z’n naam noemen/roepen is voldoende om hem naar jou op te laten kijken, je hebt dan contact en dat is waar het om draait.
Alleen zijn
De “alleen zijn/blijven training”
Bouw deze training verstandig op begin bij het alleen zijn in z’n mand/bench terwijl jij nog in de kamer bent. Als dit lukt ga je de afstand uitbreiden, je trekt de deur eens achter je dicht en blijft niet langer dan 10 sec. weg als de pup stil is ga je terug. Om te voorkomen dat de pup gaat blaffen/gillen geef je hem een kluifje welke hij erg lekker vindt. Zo bouw je dit op van 10 seconden tot onbeperkt. Maak van het in de bench zitten/slapen een feest het moet een veilige en leuke plaats zijn en zeer beslist geen straf. Verricht altijd dezelfde handelingen als je dit gaat trainen (conditionering). Als de pup gilt en blaft dan negeer je dat gaat naar hem toe en probeer hem te overtuigen dat de mand/bench niet eng is, ga ook weer een stapje terug in de training, dus blijf weer in de kamer tot hij dat rustig accepteert.
Vergeet niet dat hij nog nooit alleen geweest is en dat het hoe dan ook een roedeldier is, die niet gewend is alleen te zijn. Heb begrip !!!!
Bijvoorbeeld: vertel hem dat hij even daar moet blijven omdat de baas iets anders te doen heeft/weg moet maar zo weer terug is. Geef hem vertrouwen dat je zo weer terug bent/het niet lang duurt en geef hem ter afleiding een kluifje. Zorg dat je weer terug bent voordat hij zich realiseert dat hij alleen is.
- De volgende kluifjes kan je je puppy/hond geven als je bijvoorbeeld bezig bent met de “alleen zijn training”:
- pensstaafjes
- oren
- hoefjes of een kong gevuld met iets lekkers.
Een absolute aanrader
Ga met je pup een puppycursus volgen. Er is beslist een Kynologenclub of goede (Martin Gaus)hondenschool bij je in de omgeving die deze cursus verzorgt of je kan informeren waar deze wordt gehouden. Het verrijkt het leven met je pup/hond enorm.
Wandelen
Wandelen met je hond
Voor de lengte van een wandeling kun je het volgende aanhouden: per maand vijf minuten méér. Begin met een wandelingetje van 7 à 8 minuten per keer.
Als je in de gelukkige omstandigheden bent dat je kan wandelen met je hond zonder dat je hem aan de lijn moet houden is dat heerlijk. Laat hem dan ook zoveel mogelijk los lopen. Leer hem op jou te letten, blijf interessant voor je pup/hond. Verstop je eens een keer, loop niet altijd dezelfde route, roep hem niet alleen om hem aan de lijn te doen, roep hem ook eens bij als er niets is en beloon hem altijd als hij komt.
Roep hem nooit als je bijna zeker weet dat hij toch niet komt, bijvoorbeeld als hij met een andere hond speelt, of op dat moment iets lekkers ruikt, is het op dat moment nodig dat hij aangelijnd wordt. Loop dan naar hem toe en lijn hem aan. LAAT JE NOOIT VERLEIDEN OM HEM TE GAAN VANGEN.
Zorg dat je altijd een hondensnoepje bij je hebt, zodat als je hem roept of als hij uit zichzelf bij je komt je hem altijd kunt belonen met je stem en zeker met iets lekkers. Dat kan bestaan uit:
- stukje Frolic (in vieren - geen hele Frolic per keer)
- stukjes van de ronde en platte staafjes
- kleine stukjes worst of kaas
- kattenbrokjes
- gedroogd (kippen)vlees
Geef je puppy geen grote stukken dat is niet nodig, z’n eetlust vermindert daardoor alleen maar.
Belangrijk! Maak na een maaltijd nooit een grote wandeling en ga niet uitbundig spelen met je puppy/hond. Dit kan een maagtorsie (draaiing) veroorzaken en dat kan dodelijk zijn voor het dier.
Boeken en Informatie
Boeken
(klik op het boek en je kunt het direct bestellen. Vaak vind je dan ook nog andere boeken over hetzelfde onderwerp)
Boeken die wij kunnen aanbevelen zijn:
Aan de hand van foto's en tekst krijgt de lezer een uitstekende indruk van het hoe en waarom van de oefeningen en opvoeding
Spelenderwijs
door Peter Beekman
prima boekje over de opvoeding van pups
Hondenspelletjes
Verrijkt het leven en de band met je hond enorm
Samen spelen met je hond van Nicky Gootjes
Leuke spelletjes om samen met je hond te doen
Alleen 2e hands nog te koop
Clickertraining van Luc Grobben
Alleen nog 2e hands te koop (Marktplaats)