NPC research heeft nu "vlees op de botten"
Zoeken in stambomen van onze rashonden, tot aan bet-bet-betovergrootouders aan toe. Als je dat wilt moet je de stamboomgegevens van al die honden eerst in een databank stoppen. Daar zijn gespecialiseerde computer-applicaties voor, zoals bijvoorbeeld ZooEasy, wat al door verschillende andere rasverenigingen wordt gebruikt. Daar is mee geëxperimenteerd, maar we hebben besloten zelf iets te ontwikkelen binnen de vereniging. We hebben al geruime tijd een toonbaar resultaat, en geïnteresseerden - en dat zullen voornamelijk de fokkers zijn - hebben hiermee al uitgebreid kennis kunnen maken.
Korte handleiding
Lees - voordat je in het diepe duikt - eerst even het onderstaande.
Het makkelijkst is om te beginnen bij de hoofdindex.
Hierin staan alle poedels vermeld die op dat moment opgenomen zijn in onze database.
Dat ziet er zo uit:
Je kunt zelf sorteren op alle 'velden', dus b.v. op geboortedatum.
Een klik op 'stamboom', en je krijgt direkt de laatste generaties in beeld.
Klik je hier op: (de hondjes)
dan zie je hier het nageslacht:
Weet je maar een deel van de stamboeknaam, of alleen het stamboeknummer, dan kun je dat invullen in het zoekveld.
Zie het voorbeeld hieronder:
De database verschijnt in een apart venster "Poedeldatabase". Je kunt dus 'schakelen' tussen deze handleiding, de hoofdindex en de database.
In de database zelf bevindt zich ook een index, ingedeeld op 'slag', en daarbinnen op letter van het alfabet. Zoek je b.v. een middenslag, dan ga je met de muisaanwijzer naar "Midden" en je klikt er op.
...en dan nog dit
Niet alles zal perfect werken, er zullen dingen ontbreken, en de knoppen onderaan gaan misschien nog worden aangepast.
Als we geen geboortedatum konden vinden hebben we die op 1 januari 2099 gezet.
Wil je terug naar een vorig scherm, of naar de index: pijltje naar links (terugfunctie op je mobieltje).
Wil je stoppen, dan klik je op het kruisje in de tab bovenaan bij 'Poedeldatabase'. Of je sluit de 'app' op je mobieltje.
Op je mobiel
Ook op je mobieltje is de database goed te bekijken.
Kwartslag draaien en passend maken op je scherm.
Dagelijks twee uur in de trein? Spotify aan, uitvallijst bij de hand, en voor je het weet moet je al weer uitstappen.
Vereiste soort, vorm, kwaliteit en wijze van aanleveren van bewijsstukken
Vereiste soort/inhoud
Overzicht van vereiste documenten/bewijsstukken per slag:
Nog ter verdere toelichting:
- de geel gekleurde vakken hebben betrekking op reeds langer geldende verplichte stukken
- de oranje vakken zijn de testen die er in de loop van 2020 aan zijn toegevoegd als verplicht.
Vorm en kwaliteit
Document | Goed | Fout |
kopie stamboom |
uiteraard kunnen stambomen van buitenlandse ouders er anders uitzien |
onvolledig en gedeeltelijk onleesbaar gekopieerd van de RvB-website Dutch Dog Data, maar onvoldoende qua informatie |
HD- PL- ED-uitslagen |
gekopieerd van RvB, maar onvoldoende informatie |
|
ECVO-uitslag |
officieel (digitaal) ECVO-formulier. De uitslag wordt door de dierenarts gemaild naar de RvB. In het bericht, dat je als eigenaar in je RvB-account krijgt, kun je zien dat de ECVO door de RvB is ontvangen. Er staat ook in dat je de uitslag als digitaal formulier kunt downloaden. Dat bestand kun je als bijlage doorsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
essentiële informatie vrijwel onleesbaar ook informatie van MijnRvB is onvolledig, omdat op het officiële ECVO-formulier opmerkingen en andere aantekeningen kunnen staan: |
DNA-uitslagen |
LABOKLIN COMBI op een LABOKLIN-combirapport moeten op alle pagina's het nummer van het sample (hier: 2108-N-11784) te zien zijn. LABOKLIN LOSSE TEST COMBI BREED EMBARK Let er op dat Embark geen rcd4PRA-test bevat. Daar is dus een losse Laboklin-uitslag voor nodig. VAN HAERINGEN |
gekopieerd van RvB, maar onvoldoende informatie |
ISAG2006 (afstamming) dit formulier is niet verplicht |
Manier van aanleveren
Alle stukken moeten zoveel mogelijk als afzonderlijke bijlagen aan het emailbericht worden toegevoegd.
Goed:
Fout:
De kans dat de stukken onleesbaar zijn is op deze manier heel groot.
Pupcommissie
Aangemelde nesten - waarvoor dus ONLINE via de website een dekaangifte is gedaan - worden ter goedkeuring beoordeeld door de pupcommissie NADAT alle daarvoor noodzakelijke documenten en bewijsstukken zijn gemaild aan de webmaster.
Het komt helaas nog te vaak voor dat de stukken worden aangeleverd in een vorm die niet aan de eisen van de commissie voldoet. Dit betekent altijd vertraging en dubbel werk.
Kijk hier waar een document of bewijsstuk aan moet voldoen om beoordeling mogelijk te maken:
Uitsluitend goedgekeurde nesten worden op de website gepubliceerd.
Voor de aangifte(n) geldt:
- de dek-aangifte dient binnen 3 weken na de dekking gedaan te worden via de website, onder aanlevering van de voor die variëteit gevraagde bewijsstukken betreffende de gezondheidstesten van zowel reu als teef. Waarom 3 weken en niet na de echo of constatering van de zwangerschap? We willen ook graag beeld hebben van dekkingen die niet tot een zwangerschap leiden om, indien het aantal leegblijvende teven sterk op zou lopen, we op zoek kunnen naar mogelijke oorzaken.
- vriendelijk, maar dringend verzoek deze bewijsstukken in één keer en compleet toe te zenden aan de webmaster, zodat we een dekking in één keer af kunnen wikkelen in plaats van deze meerdere keren onder handen te moeten nemen en rappels uit moeten doen.
- de afschriften/kopieën van bewijsstukken dienen:
- goed leesbaar te zijn;
- duidelijkheid te geven over de identiteit van de betreffende hond (stamboomnaam + stamboeknummer);
- waar van toepassing geprotocolleerd te zijn uitgevoerd (geldt voor HD, PL en ECVO);
- waar van toepassing uitgevoerd zijn door een gecertificeerd laboratorium (geldt voor vWD, NEWS, DM, rcd4PRA en rdc4PRA). Veelgebruikte laboratoria zijn Laboklin, Van Haeringen Laboratorium, Embark (let op: als je Embark gebruikt moet elders een apart onderzoek op rcd4PRA gedaan te worden!);
- een afschrift van de stamboom van de teef en de dekreu te bevatten zodat controle op de inteelt-paragraaf en aantal nesten per teef gecontroleerd kan worden.
- een geboorteaangifte dient binnen 10 dagen na de geboorte via de website gedaan te worden;
- je dient in de aangiften aan te geven of je publicatie van het nest op de website wilt. Dat kan vanaf de goedkeuring van de dekking, vanaf het resultaat van een echo of pas na de geboorte. Verkoop bevorderend daarbij is een aantal foto’s van pappa, mamma en de pups aan te leveren en met tussenpozen via de webmaster aan te geven hoeveel en welk geslacht/kleur pups nog beschikbaar zijn.
Als je een buitenlandse reu of kunstmatige inseminatie wilt gebruiken verdient het aanbeveling vooraf een voorlopige beoordeling aan te vragen. Dat kan via pup-info onder overlegging van de bewijsstukken van reu en teef.
In het buitenland wijken testen en testvereisten vaak af van hetgeen we in Nederland vragen. Dat vergt dus een afweging tussen de status van de teef met wel en/of niet uitgevoerde testen bij de reu om te zien of we alsnog zo goed mogelijk kunnen garanderen geen pups met mogelijke ziekten/afwijkingen te fokken.
In ieder geval dient een dergelijke reu minimaal aan de vereisten in het woonland van de reu-houder te voldoen.
Dit is de procedure voor het doen van aangifte: